Deser, który dzisiaj Wam prezentuję, jest super szybki i super prosty do przyrządzenia. Poza tym wygląda naprawdę uroczo. Idealnie wpasowuje się w wielkanocną atmosferę. Uwielbiam tak proste rozwiązania. Wyobraźcie sobie, że odwiedzacie kogoś znajomego, a on serwuje Wam takie cudo. Ja byłabym zachwycona i na długo zapamiętałabym taki deser. Czasami tak niewiele trzeba ażeby uzyskać oszołamiający efekt.
Uszka zajączka:
* białko 1 jajka
* 40 g cukru
* 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* kilka kropel octu
Zaczynamy ubijać białko powoli dodając do niego cukier. Następnie dodajemy kilka kropel octu i mąkę ziemniaczaną. Czekamy aż wszystko ubije się na sztywną pianę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z piany formujemy kształt uszek zająca. Używając rękawa cukierniczego i okrągłej tylki jest to bardzo proste.
Piekarnik nagrzewamy do 90 stopni. Pieczemy ok 15 minut. Warto jednak co jakiś czas sprawdzać w jakim stanie są nasze bezowe uszka. Możemy włączyć termoobieg zmniejszając temperaturę do około 70 stopni.
Czas pieczenia może ulec wydłużeniu/skróceniu dlatego obserwujcie Wasze bezy.
Ciasto w kubku:
Suche składniki:
* 3 łyżki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki kakao (lub budyniu)
Mokre składniki:
* 3 łyżki mleka
* 3 łyżki oliwy
* jajko
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Nazywam go ciastem na trzy, gdyż wszystkie składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia i jajka odmierzamy trzema łyżkami stołowymi. Łatwo to zapamiętacie.
Suche składniki łączymy ze sobą w kubku, następnie dodajemy mleko, oliwę i jajko. Wszystko mieszamy i... gotowe!
Kubek wkładamy do mikrofalówki na 1,5 minuty/2 minuty ustawiając najwyższą temperaturę. W zależności od tego na jak długo pozostawicie ciasto w mikrofalówce będzie ono wilgotne lub lekko suche, dlatego na początku radziłabym nastawić 1,5 minuty i po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest upieczone.
Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Odchylamy łyżeczką jeden z boków, wkładamy uszka i całość posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
....