Do świąt zostało już kilka dni a Wy jeszcze nie upiekliście pierników? Żaden problem! Dziś śpieszę Wam z banalnie łatwym przepisem na pyszne ciasteczka świąteczne, które można jeść od razu po upieczeniu. Z czasem zaś stają się jeszcze bardziej nieziemsko smakowite.
Ciasteczka wigilijne
Składniki:
0,7 kg mąki
1,5 paczki przypraw do pierników
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
inne przyprawy: imbir, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa
* * *
1 słoik miodu (400 g)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
Suche składniki (mąkę, przyprawę do pierników, przyprawy, sól i sodę) mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka, cukier, miód i masło. Wyrabiamy tak długo aż całość osiągnie konsystencję ciasta. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy foremkami kształty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut (aż lekko się zarumienią).
Uważajcie, aby nie zniknęły przed świętami ;-)
Smacznego!
przetestuję ten przepis w tym roku, bo brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia cudowne!
zapraszam także do mnie --> http://cupcakeinakitchen.blogspot.com
Ale fajny przepis :) i ja może spróbuję, jak mi czasu wystarczy :) uwielbiam takie przepisy suche z suchymi, mokre z mokrymi, wymieszać razem i gotowe :)
OdpowiedzUsuńteż ostatnio piekliśmy - uwielbiam to, wtedy czuję, że Boże Narodzenie jest już naprawdę blisko :)
OdpowiedzUsuńTeż co roku pieczemy i ozdabiamy pierniczki na choinkę. Ja najbardziej lubię takie twarde i mocno miodowe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Śliczne są te Twoje pierniki. U nas w rodzinie pierniki generalnie nie mają amatorów, dlatego stawiamy na kruche ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z bajki!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Piękne! Też ostatnio pierniczyłam ;-)
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki! I jak ładnie ozdobione :D Sama sie za swoje muszę zabrać :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka,
Smiley
https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/