BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE


Odwiedzili nas niespodziewani goście, a może po prostu mamy ochotę na coś dobrego, ale niezbyt wiele sił do działania? W takim przypadku doskonale sprawdzi się ciasto czekoladowe, które przygotowuje się błyskawicznie i nie wymaga zbyt wielu składników!



Błyskawiczne ciasto czekoladowe

Składniki:
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 szkl. mleka
6 łyżek oleju
1 jajko
1 tabliczka czekolady (opcjonalnie)
cukier puder

Suche składniki (mąka, cukier, kakao, soda) mieszamy ze sobą. Dodajemy olej, jajko (może być wcześniej ubite mikserem) i mleko. Całość mieszamy, przekładamy do małej tortownicy (lub formy na babkę). Kostki czekolady kroimy na pół (możemy też zostawić je w całości) i rozkładamy równomiernie na cieście (trzeba lekko wepchnąć je do środka)
Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut (w małej tortownicy).

Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.


Jeżeli nie mamy wszystkich składników:
  • zamiast mleka można użyć wody
  • nie trzeba dodawać jajka
  • bez czekolady ciasto jest równie dobre
  • składniki można od razu łączyć ze sobą w formie 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

....