Banoffee pie... to najprostsze, a zarazem najpyszniejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Gdy raz go spróbujesz nie będziesz w stanie o nim zapomnieć. Uwielbiam przepisy, które nie są zbyt wymagające, natomiast efekt końcowy zwala z nóg. Takie dokładnie jest banoffee pie. Idealne połączenie bananów i tofi. Poradzi sobie z nim każdy - nawet totalny laik. Jest tylko jeden minus - może wydawać Ci się, że nigdy go nie robiłeś, bo znika w mgnieniu oka.
Składniki:
200g herbatników maślanych
100 g masła
400 g masy krówkowej
3 średnie banany
cytryna
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1) Herbatniki należy pokruszyć. Najłatwiej pewnie zrobić to blenderem, ale można poradzić sobie również bez niego - ja swoich po prostu nie wyciągałam z opakowania tylko od razu brutalnie się na nich wyżyłam - rozwałkowałam je jak ciasto i wsypałam do miski. Najlepiej doprowadzić je do konsystencji piasku.
2) Masło należy roztopić i ostudzić, następnie wlać do herbatników i całość wymieszać.
3) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - na spód i ok. 2 cm boki wykładamy herbatniki zmieszane z masłem. Ugniatamy tak aby stworzyły zwartą masę.
4) W garnku podgrzewamy wodę - gdy będzie gorąca wkładamy zamknięta puszkę z masą krówkową - po kilku minutach obracamy ją do góry nogami i zostawiamy na kilka minut (dzięki temu łatwiej będzie ją rozprowadzić). Wyciągamy z wody - otwieramy i wykładamy na nasze herbatniki.
5) Banany kroimy w plasterki. Wykładamy na masę krówkową. Delikatnie kropimy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
6) Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wykładamy na banany.
7) Czekoladę trzemy na tarce bezpośrednio na śmietanę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
* Jeśli chcecie złagodzić słodkość Banofee pie - możecie dodać mniejszą ilość masy krówkowej, a mleczną czekoladę zastąpić deserową.
Smacznego!
O matko!! Krówka, herbatniki, śmietanka i czekolada! Już wiem, że to jest przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuń